W 1975 r. odkryto, że algo Ecklonia maxima mają korzystny wpływ na wzrost roślin.
Zaczęto opracowywać skuteczną technologię ekstrakcji na poziomie komórkowym, aby uzyskać dostęp do elementów aktywnych rośliny.
W 1977 roku opracowano mechaniczny proces różnicowania ciśnienia, który pozwala pozyskać z alg Ecklonia maxima cenne hormony bez stosowania wysokich temperatur, zamrażania, trawienia chemicznego lub suszenia. Proces ten stał się później znany jako technologia Cold Cellular-Burst. W ten sposób odblokowano cenne składniki aktywne znajdujące się w algach Ecklonia maxima zwanych kelp.
W 1978 r. opatentowano technologię pozyskiwania Kelpaku na całym świecie. Rozpoczyna się prawdziwa historia produktu. Pierwszymi odbiorcami byli rolnicy południowoafrykański. Początkowo działania koncentrują się na południowoafrykańskich rynkach rolnych i przydomowych ogródkach.
W 1979 r. Kelp Products rozpoczyna współprace z uniwersytetem w KwaZulu-Natal, aby pogłębić wiedzę na temat aktywnych składników znajdujących się w naturalnym zasobie alg.
W 1983 r. opublikowano przy współpracy z University of KwaZulu-Natal pierwszą rozprawę doktorską na temat Kelpaku, potwierdzającą korzystny wypływ produktu na rośliny uprawne.
W 1985 r. Kelpak staje się dominującym bioregulatorem w południowoafrykańskim sektorze rolnym. Poza Afrykę eksportowany jest wpierw do Australii i na Daleki Wschód.
W 1990 Kelpak rozszerza swoją obecność na arenie międzynarodowej. Wprowadzono udoskonalenia techniczne produkcji, pozwalające stosować Kelpak we wszystkich rodzajach oprysków.
W 1995 r. lawinowo zwiększa się ilość doświadczeń naukowych dotyczących stosowania produktu Kelpak. Produkt pojawia się w kolejnych krajach.
W 1997 r. produkt Kelpak został wyróżniony nagrodą "Eksporter Roku” przez Izbę Handlową w Western Cape.
W 1999 roku Kelpak otwiera nowe rynki w obu Amerykach. Ekspansja na nowych rynkach sprawia, że Kelpak jest liderem preparatów służących osiągnięciu lepszych plonów na wszystkich kontynentach.
W 2001 r. rozpoczynają się badania, które mają sprawdzić zasadność stosowania preparatu w warunkach Polski. W tym samym roku Kelpak uzyskał także akredytację systemu zarządzania jakością ISO 9002.
W 2003 r. wkład Kelpaku w rolnictwo ekologiczne został ponowie potwierdzony akredytacją Instytutu IMO w Szwajcarii.
W roku 2005 międzynarodowa obecność Kelpaku obejmuje już ponad 50 krajów na całym świecie.
W 2008 roku powstają biura w Europie, Australii i Ameryce Południowej, dzięki którym produkty Kelp są prawdziwie globalne, a marka Kelpak jest rozpoznawana przez rolników na wszystkich kontynentach. Kelpak staje się także dostępny w Polsce i trafia do regularnej sprzedaży.
W 2011 Kelpak uzyskał akredytację BCS Öko-Garantie GmbH w Nürnberg, Niemcy, potwierdzającą zgodność produkcji ekologicznej.
W 2013 roku Kelp Products rozszerza swoją sieć dystrybucji do ponad 70 krajów, definiując markę jako światowego lidera w dziedzinie biofertylizatorów płynnych wodorostów.
W 2014 r. Powstała firma Kelp Products International, która zapewnia marketing, dystrybucję, wsparcie logistyczne i techniczne na rynkach globalnych.
W 2015 r. Zespół ds. Badań i rozwoju Kelp Products International bada i odkrywa dalsze efekty i zalety Kelpaku na rozwój i kiełkowanie łagiewki.
W 2017 roku firma Kelp Products nabywa nowy zakład dystrybucji wysyłek, zapewniający stały i bezpieczny łańcuch dostaw dla użytkownika końcowego. Ten nowy obiekt pozwala nam nadążyć za znaczącym globalnym wzrostem zapotrzebowania na Kelpak.
W 2018 obchodzimy dziesiątą rocznicę obecności Kelpaku na Polskim rynku sprzedażowym. Pomimo upływającego czasu nadal zaskakuje nas efektywność produktu w Państwa uprawach.